Ετικέτες

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019

ΜΑΡΤΥΡΙΑ: Μόλις φύγουν αυτοί...


Με αφορμή την κοίμηση του γέροντος Εφραίμ της Αριζόνα κι ενώ έτρεχα στα νοσοκομεία, ο αδερφικός φίλος Θοδωρής, μου τηλεφώνησε για να μου πει, τι του είχε πει ο μακαριστός γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός:


 

Το μακρινό 1990 σε επίσκεψή μου στο κονάκι της Ι.Μ. Βατοπεδίου στη Θεσσαλονίκη, συνάντησα το μακαριστό γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό. Στη μεταξύ μας συζήτηση μεταξύ άλλων μου ανέφερε:

«Όταν φύγει και το τελευταίο άγιο γεροντάκι για τον ουρανό τότε θα επέλθει η καταστροφή της ανθρωπότητας. Είναι οι προσευχές αυτών των μεγάλων αγίων γερόντων που κρατάνε τον Θεό στη γη. Κρατάνε το Θείο Έλεος. Μόλις φύγουν αυτοί τελείωσε, απομακρύνεται η Θεία Χάρις, η Θεία Προστασία…και εν ελλείψει αυτών ο κόσμος θα καταστραφεί».


Από ότι διάβασα και κατάλαβα, αυτό το γνώριζε κι ο ίδιος ο γέροντας Εφραίμ, αφού η παράδοση της Πόλης στους Έλληνες θα συνοδευτεί με παγκόσμια καταστροφή όπως γνωρίζουμε από τους Αγίους μας:

Γέροντας Εφραίμ ο Αριζονίτης: «παιδί μου θα κοιμηθώ στην αρχή των γεγονότων για την ΠΟΛΗ»

14 σχόλια:

 1. Μια μικρή ένσταση. Δεν έχουν λείψει οι Άγιοι από τη Γη μας και ο λογισμός μου λέει ότι ΠΟΤΕ δεν θα εκλείψει η Αγιότητα από τη Γη, γιατί η Εκκλησία είναι εδώ, παρούσα, παρά τα (ανθρώπινα) προβλήματα και τις ατέλειες της - και εφόσον η Εκκλησία είναι εδώ, είναι παρών ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ, το οποίο «πάντα χορηγεί· βρύει προφητείας, Ιερέας τελειοί, αγραμμάτους σοφίαν εδίδαξεν, αλιεις θεολόγους ανέδειξεν. Ὅλον συγκροτεί τὸν θεσμὸν της Εκκλησίας».

  Υπάρχουν δίπλα μας Άγιοι, «Άγιοι της διπλανής πόρτας», ή στο Άγιον Όρος, ή στα «Άγια Όρη» (τα μοναστήρια δηλαδή) όλου του Ορθόδοξου κόσμου.

  Αν ο γέροντας Εφραίμ, όντως ο τελευταίος μεγάλος ΑΥΤΗΣ της γενιάς, εννοούσε «όταν λείψει ο τελευταίος ΜΕΓΑΛΟΣ Άγιος», μπορώ να το καταλάβω. Άγιοι πάντως ζουν ακόμη γύρω μας. Ας μην μας καταλαμβάνει απελπισία. Η απελπισία είναι από τα ισχυρότερα όπλα του διαβόλου!


  Επί Ιουστινιανού (ΣΤ' αιών), φαίνεται ότι ζεί στην Κορινθία, ένας από τους οσιώτερους και τελειωτέρους άνδρες της χριστιανοσύνης, ο όσιος ΗΛΙΑΣ ο εν Κορίνθω, ο οποίος μαζί με τους δύο, επισης οσιωτέρους και τελειωτέρους άνδρες της εποχής του, Βαρσανούφιον τον Μεγάλον και Ιωάννην τον εν Ρώμη, μπορούσε να επηρεάζει, με τις πύρινες προσευχές του τις βουλές του Θεού (κατά το ανθρώπινο) και να αποτρέπει επαπειλούμενες κατά της ανθρωπότητος συμφορές.

  Αυτή η μαρτυρία, επιβεβαιώνεται από τον ίδιο τον Αββα Βαρσανουφιο και είναι κατάλληλα σχολιασμένη από τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη.

  Ας προσευχόμαστε λοιπόν στο Θεό, να μη μας αφήσει «ορφανους» και να αναδείξει και στην εποχή μας μεγάλους Αγίους, που θα μας στηρίζουν στα δύσκολα χρόνια που (ολοφάνερα) έρχονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. - Κύριε πρέπει να το κάνεις πιο εύκολο για τους ανθρώπους να σώζονται. Είναι πολύ αδύναμοι και πέφτουν εύκολα στην αμαρτία

  - Θα σώζονται, φτάνει να λένε δύο προσευχές:

  «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με» και
  «Παναγία Θεοτόκε σώσον ημάς»


  https://www.triklopodia.gr/%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%ac%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%bf%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%ad%ce%b2%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%8c-%ce%ba%ce%b1%ce%b9/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ποιος ξέρει πώς το εννοούσε ο γέροντας...
  Σίγουρα δεν είναι για τα δικά μου πνευματικά δόντια αυτά.
  Απλά μετέφερα την μαρτυρία που είναι από κολλητό μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτοί ήταν οι "Ιεροί Δράκοντες" που ζούσαν μέσα στις σπηλιές και σε ιερά "δρακόσπιτα" που προστάτευσαν μέχρι σήμερα εμάς τα πνευματικά νήπια.

  Μας τους πήρε ο Θεός για να αναγκαστούμε κι εμείς να ανδρωθούμε, να ωριμάσουμε πνευματικά και να σταματήσουμε να εφησυχάζουμε και να είμαστε μια "ωραία πνευματική ατμόσφαιρα", αλλά να ζοριστούμε, να αγωνιστούμε να χτυπήσουμε κάτω σα χταπόδι τον παλιό εαυτό μας για να προσεγγίσουμε τους άθλους αυτών των Τεράτων τα οποία κήρυξαν ανένδοτο αγώνα με τα πάθη και τις αμαρτίες τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καθημερινὰ προσεύχομαι νὰ σᾶς δῶ στὶς τάξεις τῶν ὁσίων.

   Όσιος Αμφιλόχιος Μακρής της Ιεράς Νήσου Πάτμου

   Διαγραφή
 5. Μάλλον η λέξη "γεροντάκι" σηματοδοτεί τη συγκεκριμένη γενιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. AΔΕΡΦΙΑ, ΑΣ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ ΕΦΥΓΑΝ. ΔΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΖΩΗ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΓΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΑΦΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ. ΘΕΩΡΩ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ. ΑΥΤΟ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕ ΘΑ ΞΑΝΑΒΓΟΥΝ ΑΓΙΟΙ, ΙΣΩΣ ΟΜΩΣ ΑΡΓΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, πάντα θα υπάρχουν άγιοι. Όπως ο Χριστός πάντα χτυπάει την πόρτα στις καρδιές των ανθρώπων, πάντα θα υπάρχουν κι αυτοί που την ανοίγουν και τον κάνουν παντοτινό τους μουσαφίρη. Ο γέροντας μιλούσε για ένα πολύ γενικότερο φαινόμενο. Ένα φαινόμενο όπου μια ολόκληρη γενιά θα χανόταν. Δλδ κάθε γενιά έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Άλλα η προπολεμική, άλλα η μεταπολεμική, άλλα η σύγχρονη. Στη σημερινή γενιά χάνονται όλα τα χαρακτηριστικά των παλαιοτέρων με κυριότερο την αγάπη προς το Χριστό. Οι καρδιές της σύγχρονης ανθρωπότητα είναι πια ψυχρές. Χάνονται πια οι παλιοί παππούδες και γιαγιάδες που ήταν σε κάθε γεγονός της ζωής τους με το Χριστό και την Παναγιά στο στόμα (και στην ψυχή τους). Χάνονται οι παλιοί τίμιοι ενήλικες που τηρούσαν με αρετή τη ζωή τους. Ακόμα και τα παλιά παιδιά χάνονται με την φυσική αγνότητα στην καρδιά τους. Χάνονται σιγά σιγά και τα μεγάλα παλιά γεροντάκια που είχε μεγάλη δύναμη η προσευχή τους (Γέροντας Σωφρόνιος - Πορφύριος - Ιάκωβος Τσαλίκης -Ευμένιος Σαριδάκης - Παΐσιος κλπ και τώρα ο τελευταίος των Μεγάλων ο γέροντας Εφραίμ). Πως να κρατηθεί πια το Θείο Έλεος στην ανθρωπότητα; Αυτό εννοούσε ο γέροντας και όχι ότι δε θα υπάρχουν άγιοι καθόλου...

   Διαγραφή
 7. Υπάρχουν ακομα εν ζωη δεκαδες αγιοι και θα υπαρχουν μεχρι της συντελειας του αιωνος....
  Οι τελευταίοι αυτου του κοσμου ίσως να ειναι οι 2 αγιοι (τυποι Ηλιας και Ενωχ) που θα συγκρουστουν στους εσχατους καιρους με τον Αντιχριστο....
  Αλλά αυτα αργουν ακομα....
  Προφανως κι ο Γερων Εφραιμ αναφεροταν σε αυτους....
  Οσο για την Πολη αυτη θα την παρουμε πολυ πριν το τελος του κοσμου, την έλευση του Αντιχριστου και την Β Παρουσια.... (θα ειμαστε ακομα εντος της ιστορίας κι οχι στο τελος της...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Οι τρεις παίδες εν κάμινο . Ο Τέταρτος μέσα στη φωτιά. Φοβερά σημεία θαύματα, ύψη αγιότητος ,παρουσίας Χριστού άλλα και βάθη αμαρτολότητος, στο τελος . Η τελική μάχη στη οποία θα φαίνεται ότι νίκησε αντίχριστος επί των άγιων άλλα η νίκη θα είναι πολύ βραχύβια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. αλλά ,αυτό είναι το σωστό , ανάθεμα στο spell check του chrome

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. 1 φωνῆς τῆς σάλπιγγος,
  2 σύριγγός τε
  3 καὶ κιθάρας,
  3 σαμβύκης τε
  4 καὶ ψαλτηρίου,
  5 συμφωνίας
  6 καὶ παντὸς γένους μουσικῶν
  αυτά τα 6 επαναλαμβάνονται 3 φόρες , το είχα δει σε αγγλική Wikipedia αλλά δεν μπορώ να το εντοπίσω

  Οι 3 Παίδες Ανανίας, Μισαήλ και Αζαρίας +17 Δεκεμβρίου
  http://armenisths.blogspot.com/2013/12/3-17.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ σχολιάζετε με ευπρέπεια. Η ευθύνη του σχολίου βαραίνει εσάς και μόνο.