Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2019

ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ! ΜΗ ΦΟΒΗΘΗΤΕ!


6 σχόλια:

 1. Πόσο λυτρωτικός είναι ο λόγος σου, Άγιε Παΐσιε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αν κανείς ψάξει στα βιβλία ή το διαδίκτυο, θα εντοπίσει πολλούς πολυγραφότατους «θεολογουντες» να αναφέρουν τα λεγόμενα επωνύμων - μερικές φορές δε και ανωνύμων - «γερόντων» ή «γεροντισσών», των οποίων το βασικό, το κεντρικό περιεχόμενο του λόγου τους είναι τα δεινά που έρχονται. Διαβάζεις τα κείμενά τους και φριττεις! Αναλογίζεται κανείς τι προφητεύουν αυτά τα κείμενα, και τρομάζεις! Σεισμοί, καταστροφές, πόλεμοι, η «εκδίκηση του Θεού»! Παντού μαυρίλα, παντού απελπισία...
  Δεν ξέρω αν αυτά τα κείμενα είναι όλα αληθινά. Γνωρίζω πολύ καλά ότι "πειραγμένα" κείμενα έχουν βγει στο διαδίκτυο, και σε βιβλία ακόμη. Ωστόσο, θέλω να τονίσω την ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ: από τη μία ο κινδυνολογικος, τρομολαγνικος λόγος ορισμένων «γεροντων», από την άλλη ο γεμάτος ΧΑΡΑ, ΘΕΙΑ ΧΑΡΗ, ΑΓΑΠΗ και ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ λόγος του Αγίου Παϊσίου, Πορφυρίου, Ιακώβου Τσαλίκη και άλλων, οι οποίοι ήξεραν να προειδοποιούν χωρίς να φοβίζουν, να αφυπνίζουν χωρίς να τρομοκρατούν!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όποιος έχει την αρετή της διάκρισης αδερφέ ωφελείται από όλους κι από όλα, διότι καταλαβαίνει, ή αν θέλεις, διακρίνει τις πλάνες.

   Η Γερόντισσα της Αττικής που είναι υπαρκτό και σεβάσμιο πρόσωπο μετέφερε τα παρακάτω λόγια του Κυρίου στον Μόρφου Νεόφυτο:
   "Γερόντισσα, ο κόσμος δε μετανοεί, έχει συνηθίσει την αμαρτία και πρέπει να φοβηθεί για να εισέλθει εις την μετάνοιαν των Αγίων"

   Ο Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής και Σπηλαιώτης είχε πει:
   "Τον κόσμον μόνον ο πόλεμος θα τον διορθώση όπου ήδη θα έλθη ή και έρχεται μετά καλπασμού. Η δυστυχία θα φέρη πολλούς εις συναίσθησιν. Οι δε αμετανόητοι, αναπολόγητοι"

   Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος εμφανίστηκε στον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη και του είπε να κηρύξει ότι
   "Πρέπει να γίνει πόλεμος- Πρέπει να γίνει πόλεμος- Πρέπει να γίνει πόλεμος… διότι πολλή Αμαρτία- Απιστία και Ασέβεια υπάρχει στον κόσμο"

   Διαγραφή
  2. 1. Για "τα δεινα που ερχονται" : Εχεις διαβασει την Αποκαλυψη του Ιωαννου ?
   Αυτη ΔΕΝ σε ενοχλει με το περιγραφει ?

   2. Για το "λόγος του Αγίου Παϊσίου, ο γεμάτος ΧΑΡΑ" :
   στο "Μαρτυριες Προσκυνητων" γραφει :
   "Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΦΤΩΧΥΝΕΙ, ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΕΙ"
   Αυτο ΔΕΝ σε ενοχλει ?
   Το "φτωχυνει" δεν υπονοει "ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ" ?

   Διαγραφή
  3. Απάντηση στον Ανώνυμο 1:10 μ.μ.

   1) Πιο ελπιδοφόρο κείμενο απότην Αποκάλυψη δεν υπάρχει, αγαπητέ!
   Για μένα η Αποκάλυψη αποτελεί ΚΑΙ μια ισχυρότατη προειδοποίηση για τα μελλούμενα, ΚΥΡΙΩΣ όμως αποτελεί την προαναγγελία του ΘΡΙΑΜΒΟΥ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. Η αποκάλυψη ξεκάθαρα ΔΕΝ είναι ΜΟΝΟ καταστροφές, ΜΟΝΟ σεισμοί, ΜΟΝΟ τρόμος και πόνος. Είναι ο Χριστός που έρχεται! «Αμήν, ναὶ ερχου, Κύριε Ιησου!» (Αποκάλυψη κβ' 20).
   2) Δεν φοβάμαι φίλε μου τη φτώχεια (τι είχα τι έχασα δηλαδή...). Το πρόβλημα είναι αν βλέπουμε στα βιβλία του Αγίου Παΐσιου τις λίγες αναφορές σε δυσχερές μέλλον (το τόνισα άλλωστε: οι Άγιοι ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ, αυτό έκανε ο Άγιος Παΐσιος, προειδοποιούσε αλλά δεν ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΣΕ!) και δεν βλέπουμε τον γεμάτο Θεία Χάρη λόγο του και το πώς ο ίδιος χαιρόταν με το Χριστό, τη ζωντανή σχέση του με το Χριστό, και το πώς ενέπνευσε χιλιάδες αμαρτωλούς να επιστρέψουν στην εκκλησία με βιβλία «εκρηκτικα» όπως το «Πάθη και αρετές»!

   Απάντηση στον Ανώνυμο 9:40

   Δεν είχα στο μυαλό μου ακριβώς τη γερόντισσα της Αττικής. Με ενοχλεί μεν, κάπως, αυτή η ανωνυμία, από την άλλη όμως δεν αποτελεί περίπτωση μονομερούς τρομολαγνειας. Προειδοποιεί μεν με ζοφερές εικόνες, αλλά δεν λείπουν από τα ποιήματα της η Ελπίδα στο Θεό μας. Παράδειγμα: «Μη σας τρομάζουν όλα αυτά, γιατί έτσι πρέπει να γίνουν, ήρθε ο καιρός της λευτεριάς, και οι δίκαιοι θα μείνουν. Όσοι κοντά μου έρχονται με ειλικρινή μετάνοια, θα βρίσκουν τον Πατέρα τους, θα φεύγουν από την ορφάνια. Κι ενώ όλοι γύρω τους θα νιώθουνε τη θλίψη, αντίθετα στα τέκνα μου, η χαρά δεν θα τους λείψει».
   ΑΛΛΟΥΣ έχω στο μυαλό μου... Αλλά δεν θα πω ποιους...

   Διαγραφή
  4. Ανώνυμοι και επώνυμοι γέροντες (π.χ. γ. Ιωσήφ) αναφέρουν και τις καταστροφές και την έκβαση, κυρίως καλούν σε μετάνοια. Διότι τι να την κάνουμε την Πόλη αν πεθάνουμε αύριο; Αυτό νομίζω είναι το νόημα σε ένα πρόσφατο που δημοσιεύτηκε. Δεν μας ωφελεί προσωπικά να ξέρουμε τις προφητείες αν μένουμε εκεί. Τι πιο ορθόδοξο από αυτό; Αν στο γραπτό είναι άσχημα, όταν θα πραγματοποιούνται πώς θα αντέξουμε; Ούτε καν φανταζόμαστε τις δυσκολίες. Μάλλον πλάνη είναι μόνο να λέμε ότι οι Έλληνες και οι Έλληνες που ήρθαν από άλλο πλανήτη κλπ και ο Χριστός Έλληνας (αν είναι δυνατόν!).

   Διαγραφή

Παρακαλώ σχολιάζετε με ευπρέπεια. Η ευθύνη του σχολίου βαραίνει εσάς και μόνο.