Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2019

Τα πανεπιστήμια (του Απόστολου Παπαδημητρίου)

1 σχόλιο:

 1. ΑΥΤΟ ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ; (2 από 3)

  12. Προζύμι για το πρόσφορο φτιάχνουμε κατά την ημέρα του Σταυρού 14 Σεπτεμβρίου χρησιμοποιώντας τον αγιασμένο βασιλικό. Αφού φουσκώσει, κρατάμε στην κατάψυξη μικρά κομμάτια για μελλοντική χρήση και δεν δανείζουμε ποτέ το προζύμι μας.

  13. Σηκωνόμαστε όρθιοι : α) στον εξάψαλμο, β) στον ύμνο της Παναγίας, γ) κατά τη Δοξολογία , δ) κατά τη μικρή και μεγάλη είσοδο, ε) στο Ευαγγέλιο, στ) στο θυμιάτισμα, ζ) στα Σα εκ των Σων, η) στο πρόσχωμεν τα Άγια τοις Αγίοις , θ) στο Πιστεύω και το Πάτερ ημών και ι) στο μετά φόβου Θεού πίστεως .

  14. Το αντίδωρο δεν τρώγεται με φαγητό ή με γάλα αλλά σκέτο και νηστικός.

  15. Δεν πρέπει να πιστεύεις στα όνειρα και στα οράματα γιατί ο σατανάς παρουσιάζεται ακόμα και ως άγγελος φωτός . Ο Χριστός δεν ρώτησε αν βλέπεις οράματα αλλά αν έχεις καθαρή καρδιά.

  16. Για να έχουμε καθαρή καρδιά πρέπει να «σκοτώσουμε» το μικρόβιο της περηφάνιας που έχουμε όλοι μέσα μας και αυτό σκοτώνεται με την ταπείνωση όχι με λόγια αλλά στα έργα.

  17. Είναι ευλογία να ασπαζόμαστε τα λείψανα των Αγίων μας και να ακουμπάμε προσωπικά μας είδη όπως : το κομποσκοίνι μας , τη βέρα μας, το σταυρό μας κλπ.

  18. Δεν νοείται ορθόδοξος Χριστιανός που να μη φέρει επάνω του ένα σταυρό από οποιοδήποτε υλικό, γιατί είναι το όπλο του κατά του σατανά.

  19. Δεν πρέπει να παραλείπουμε σε καθημερινή βάση να διαβάζουμε έστω και 1-2 σελίδες από την Αγία Γραφή, ή το ψαλτήρι.

  20. Η πιο δυνατή προσευχή γίνεται τη νύχτα . Αυτό έχουν πει κατά καιρούς πολλοί γέροντες αλλά και ο γέρων Εφραίμ της Αριζόνα. Για το λόγο αυτό , εκτός από τις προσωπικές μας προσευχές τη νύχτα (με η χωρίς κομποσκοίνι) πρέπει να “κυνηγούμε” τις αγρυπνίες γιατί παίρνουμε μεγάλη ευλογία.

  21. Δεν υπάρχει άλλη Θρησκεία στον κόσμο, οι Άγιοι της οποίας να έχουν αναστήσει νεκρό. Στην ορθοδοξία δεν υπάρχει τίποτα αναπάντητο . Απλά ερευνάτε τας γραφάς (διαβάστε και ρωτήστε).

  22. Δεν νοείται ορθόδοξος Χριστιανός χωρίς πνευματικό. Ακόμα και οι μεγάλοι γέροντες είχαν πάντα πνευματικό. Σ’ αυτόν λέμε όχι μόνο τις αμαρτίες μας (εξομολόγηση) αλλά κυρίως ζητάμε συμβουλές και λύνουμε τις απορίες μας κατά την πορεία της πνευματικής μας ζωής.
  Μην ξεχνάμε το : Γέροντα, πότε θα κοινωνήσω ή κάθε πότε θα κοινωνάω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ σχολιάζετε με ευπρέπεια. Η ευθύνη του σχολίου βαραίνει εσάς και μόνο.