5/11/18

Να είσαι πάμφτωχος και να δίνεις...Όλοι είδαμε το ηρωικό φρόνημα του εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα ο οποίος προτιμούσε να φτιάχνει σημαίες και σταυρούς με τα λίγα χρήματα που έβγαζε και όχι το αυτοκίνητό του... Προτιμούσε να μετακινείται με το λεωφορείο και όχι με την άνεση του αυτοκινήτου! Για να φτιάχνει σημαίες και σταυρούς! Συνεπής με αυτά που πίστευε. Ενώ είχε ο ίδιος πολλά ανάγκη, αυτός έδινε απ' αυτά που ...δεν είχε!
Θυμήθηκα τον άλλον τον γνωστό μου που
ενώ δεν έχει να φάει καλά-καλά έχει την έγνοια μετά το φαγητό να μαζέψει και να ρίξει τα ψίχουλα στα πουλιά στο μπαλκόνι...«Όταν δίνεις, σε δίνει κι ο Θεός», λέει (διαβάστε ΕΔΩ) και στον Κωνσταντίνο ο Θεός χάρισε τον πιο ηρωικό κι ένδοξο θάνατο που απεικονίστηκε στο πρόσωπό του κατά μαρτυρία όσων τον είδα νεκρό.
Είναι σημείο των καιρών η ομφαλοσκόπηση του καθενός ως προς το τι θεωρούμε πως έχουμε ανάγκη, πνιγμένοι στα προβλήματα και τους λογισμούς που αυτά μας φέρνουν. Νομίζω όμως πως με κάθε τρόπο θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε ότι ακόμη κι ο πιο φτωχός μπορεί να προσφέρει στον διπλανό του. Αν όχι χρήματα, το χαμόγελό του, τον καλό τον λόγο του, λίγη παρέα. Ακόμη πιο πρακτικά θα μπορούσε ο καθένας να πάει να δώσει λίγο αίμα, να βγει από το matrix της αυτοπαγίδευσης σε μια ατέρμονη αυτοαπασχόληση.
Θυμάμαι τον πατέρα μου ο οποίος ενώ είχε βοηθήσει οικονομικά όλον τον κόσμο και τους συγγενείς, στο τέλος είχε οικονομικές δυσκολίες. Ώρες πριν πεθάνει πέρασε έξω από το μαγαζί το κοριτσάκι ενός Πόντιου παλλινοστούντα από την πρώην Σοβιετική Ένωση και είπε την μάνα μου να ψήσει το παιδί δυο σουβλάκια να φάει. Έχω μια βάσιμη ελπίδα ότι ο Θεός μπορεί γι' αυτά τα δύο σουβλάκια να του χάρισε ό,τι πιο σπουδαίο...
Γιατί «όταν δίνεις, σε δίνει κι ο Θεός».
Κι ας μην Σου δώσει... Κάν' το για να βγεις από την φυλακή της ομφαλοσκόπησης και της αυτοαπασχόλησης. Από την φυλακή του Εγώ! 
Να είσαι πάμφτωχος και να δίνεις...
 


2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος5/11/18, 9:08 μ.μ.

  "Όταν δίνεις, σε δίνει κι ο Θεός..."

  ΑΠΟΔΕΙΞΗ:
  Κάποιος επισκέπτης του Αγίου Παϊσίου πίστευε ότι στην εποχή μας δε γίνονται θαύματα. Ο Γέροντας διέγνωσε τη δυσπιστία του και του είπε:
  - Πάρε αυτό το κουτί και κέρασε τους επισκέπτες. (Οι επισκέπτες ήσαν περίπου 12 και το κουτί είχε τρία γλυκά).
  - Μα, Γέροντα...
  - Κάνε όπως σου λέω και πάρε κι εσύ κέρασμα.
  (Πράγματι αφού τους κέρασε όλους πήρε και ο ίδιος. Στο τέλος διαπίστωσε ότι στο κουτί υπήρχαν ακόμη τρία γλυκά).
  - Τίποτα δεν είναι αδύνατο για το Θεό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος6/11/18, 6:23 μ.μ.

   "Με την υποταγή της ψυχής σου στο Χριστό θα υποταχθούν σε σένα τα πάντα"

   Ισαάκ του Σύρου, ΛΟΓΟΙ ΑΣΚΗΤΙΚΟΙ (ΛΟΓΟΣ ΙΣΤ', 3-5)

   -------------------------------
   ΣΧΟΛΙΟ ΟΥΡΑΝΟΔΡΟΜΟΥ: Γι' αυτό τρέμει ο τέως Εωσφόρος και νυν Σατανάς να μην υποταχθούμε στο Χριστό και χάσει την καριέρα του.

   Διαγραφή

Γράφετε μόνο με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια που δεν δεν είναι σοβαρά θα διαγράφονται.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.