25/7/18

Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ

 

Σάλος έχει δημιουργηθεί με τις απόψεις που εξέφρασε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος (ΕΔΩ) κι απέδωσε τις φονικές πυρκαγιές στον άθεο Πρωθυπουργό!

Βγήκε ο Αρχιεπίσκοπος που δεν έχει ανοίξει το στόμα του επί τόσους μήνες που καταρρέει το σύμπαν, υπό τις πιέσεις των ΜΜΕ και αντιπαρήλθε τον Αμβρόσιο, ο Μητροπολίτης Άνθιμος είπε τα δικά του και πάει λέγοντας.

Με δυο λόγια η άποψή μας που αφήνει τελευταίο τον μεταφυσικό παράγοντα:

 

1ο) για την δομική κατάσταση στο Μάτι (άναρχη δόμηση, στενοί δρόμοι κ.α.) φταίνε όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις κι ο Τσίπρας το λιγότερο από όλους. Κάτι άχρηστοι Καραμανλήδες, κάτι προδότες Παπανδρέηδες, κάτι φιλοχρήματοι Μητσοτάκηδες και πάει λέγοντας και φυσικά ο λαός που τους ψήφιζε.

2ο) για την διαχείριση της κατάστασης όπως προέκυψε και την ανικανότητα αντιμετώπισης της κρίσης, φταίει η κυβέρνηση Τσίπρα, με τους ανίκανους - όλα παιδιά του κομματικού σωλήνα και άχρηστοι γλύφτες - που διόρισε σε θέσεις ευθύνης. Δεν είναι δυνατόν, να μην μπορείς να απεγκλωβίσεις τον κόσμο σε μια περιοχή επί τόσες ώρες!

3ο) για τα φυσικά φαινόμενα, τα οποία άλλος τα θεωρεί "τυχαία" κι άλλος τα αποδίδει στον Θεό, το τι θα υποστηρίξει κανείς είναι θέμα πίστης. 

Όσοι πιστεύουν στην τύχη, εξετάζουν την κατάσταση ΜΟΝΟ από την πρακτική πλευρά της.

Όσοι όμως πιστεύουμε στον Θεό, θεωρούμε ότι πρέπει να εξετάζουμε κι οφείλουμε να εξετάζουμε τις καταστάσεις ΠΡΩΤΑ από την πρακτική τους πλευρά και ΜΕΤΑ από την μεταφυσική. Γιατί για όσους εξετάζουν τις καταστάσεις ΜΟΝΟ με την μεταφυσική ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουν την επαφή με την πραγματικότητα από την στιγμή που ερμηνείες μεταφυσικής μπορούν να δώσουν μόνο φωτισμένοι άνθρωποι της Πίστης μας ενώ όσοι εξετάζουν τα πράγματα μόνο πρακτικά, όπως πάλι μας έχουν αναφέρει οι Άγιοί μας, βασίζονται μόνο στις δικές τους δυνάμεις και ο Θεός επιτρέπει να ξεφτιλιστούν.

Επίσης, σε μεταφυσικό επίπεδο, γνωρίζουμε τα άνομα έργα κάποιου οδηγούν σε καταστροφές, όχι γιατί ο Θεός τιμωρεί αλλά γιατί επιτρέπει να υποστούμε τις συνέπειες των πράξεών μας, μήπως και συνέλθουμε. Όταν αυτός ο κάποιος είναι ο πρωθυπουργός μιας ορθόδοξης χώρας κι έχει νομοθετήσει όλα αυτά τα εκτρώματα για τα οποία ο Αρχιεπίσκοπος σιωπά επί τόσο καιρό, τότε ποια μοίρα μπορεί να έχει αυτή η χώρα;

Έτσι, θεωρούμε ότι οι προσεγγίσεις της τραγωδίας και του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και του Αρχιπισκόπου είναι αν όχι άστοχες, είναι ελλιπείς:

η προσέγγιση του Μητροπολίτη Αμβρόσιου, στερείται της πρακτικής προσέγγισης ενώ του Αρχιεπισκόπου (ΕΔΩ) της μεταφυσικής. Εάν στον πρώτο δικαιολογείται λόγω ηλικίας, για τον ίδιο λόγο - και όχι μόνο γι' αυτόν - δεν δικαιολογείται στον δεύτερο...

Ο πρώτος εξέθεσε την Εκκλησία στα μάτια των απίστων κι ο Αρχιεπίσκοπος στα μάτια των πιστών ορθοδόξων.

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος25/7/18, 3:38 μ.μ.

  Τα πάντα έχουν πρώτα πνευματικά αίτια, αρκεί να διαβάσει κάποιος την Παλαιά Διαθήκη:
  "...Τό κακό πού ἔγινε ἔχει βέβαια τήν φυσική του ἑρμηνεία, πού εἶναι ἡ σατανική ἐνέργεια τῶν κακοποιῶν ἐκείνων ἐμπρηστῶν, οἱ ὁποῖοι προκάλεσαν τόν μαρτυρικό θάνατο ἑκατό ἀνθρώπων καί μικρῶν παιδιῶν ἀκόμη. Φρικτό! Ἀλλά κατά τήν Ἁγία Γραφή, γενικά κάθε κακό πού συμβαίνει στόν κόσμο, εἴτε κοινωνικό εἴτε οἰκονομικό καί αὐτό ἀκόμη τό φυσικό κακό, αἰτία ἔχει τήν ἁμαρτία.

  Γι᾽ αὐτό καί οἱ προφῆτες ἤδη στήν Παλαιά Διαθήκη, ἀλλά καί ὅλοι οἱ Ἅγιοι Πατέρες, κάθε κακό πού συνέβαινε, εἴτε ἀπρόοπτες καταστροφές, εἴτε ἀνομβρίες εἴτε ὁποιοδήποτε ἄλλο συμβάν, τό λάμβαναν ὡς ἀφορμή νά κηρύξουν μετάνοια στό λαό. Ἔχουμε πάμπολλα παραδείγματα γι᾽ αὐτό καί ἀπό τήν Ἁγία Γραφή καί τούς Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας. Καί αὐτή τήν δουλεία μας στούς Τούρκους ἡ Ἐκκλησία τήν ἑρμήνευσε ὄχι φυσικά, ἀλλά πνευματικά, ὅτι δηλαδή συνέβηκε λόγω τῶν ἁμαρτιῶν μας...."
  Ο Γόρτυνος Ιερεμίας
  https://www.pentapostagma.gr/2018/07/%ce%bf-%ce%b3%cf%8c%cf%81%cf%84%cf%85%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%b5%ce%bc%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b7-%ce%b1%ce%b9%cf%84%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83.html

  Να συμπληρώσω αυτό που λένε οι πατέρες, ότι ο Θεός δεν συνεργεί με το κακό αλλά μας αφήνει ελεύθερους και αν εμείς τον διώχνουμε, το σέβεται. Τότε όμως έρχεται ο μισάνθρωπος, ο οποίος αποκτά δικαιώματα και δεν γνωρίζει από καλό. Όπως έγραψα και αλλού δεν είναι δυνατόν 35000 νέοι να λικνίζονται σε σατανικούς στίχους εν είδη επίκλησης και αυτό να μην οδηγήσει κάπου.
  Αυτό δεν σημαίνει ότι οι παθόντες είχαν πιο πολλές αμαρτίες από εμάς. Όλοι θα υποστούμε με κάποιο τρόπο τις συνέπειες τις ανομίας με αυτά που έρχονται και όσοι δεν φταίνε με προσωπικές αμαρτίες όπως τα παιδιά θα έχουν "καθαρό μισθό". Οι υπόλοιποι θα ξεχρεώσουμε. Εφόσον δεν υπάρχει εκούσια και γενικευμένη σε παλλαϊκό επίπεδο μετάνοια.
  Τέλος παραβάλλω από την Αποκάλυψη κεφ.9, 20-21
  "καὶ οἱ λοιποὶ τῶν ἀνθρώπων, οἳ οὐκ ἀπεκτάνθησαν ἐν ταῖς πληγαῖς ταύταις, οὐ μετενόησαν ἐκ τῶν ἔργων τῶν χειρῶν αὐτῶν, ἵνα μὴ προσκυνήσωσι τὰ δαιμόνια καὶ τὰ εἴδωλα τὰ χρυσᾶ καὶ τὰ ἀργυρᾶ καὶ τὰ χαλκᾶ καὶ τὰ λίθινα καὶ τὰ ξύλινα, ἃ οὔτε βλέπειν δύναται οὔτε ἀκούειν οὔτε περιπατεῖν, καὶ οὐ μετενόησαν ἐκ τῶν φόνων αὐτῶν οὔτε ἐκ τῶν φαρμακειῶν αὐτῶν οὔτε ἐκ τῆς πορνείας αὐτῶν οὔτε ἐκ τῶν κλεμμάτων αὐτῶν."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος25/7/18, 6:27 μ.μ.

  Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος, Ιερεμίας, για τις πυρκαϊές στην Αθήνα:

  http://thriskeftika.blogspot.com/2018/07/blog-post_70.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράφετε μόνο με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια που δεν δεν είναι σοβαρά θα διαγράφονται.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.