7/4/18

Γέροντας Σάββας της Καλύμνου : για τις νέες ταυτότητες και τον αντίχριστο


Οκτώ μήνες πριν την μακαρία του εκδημία, στις 3 Αυγούστου 1991, ο π. Σάββας μίλησε σε μοναχές. Κάποιος κατέγραψε σε μαγνητόφωνο τους λόγους του, που η απομαγνητοφώνησή τους παρατίθεται ως διαθήκη :

- Για τις νέες ταυτότητες που θα βγουν τι λέτε;
- Μήπως εγώ είδα; Έχω στον κόσμο καμιά πληροφορία, να καταλάβω τι γίνεται;
- Λένε ότι θάχει πάνω του αντιχρίστου το σημάδι, το 666.
- Τη βούλα, το σφράγισμα να φοβόμαστε. Τα άλλα είναι σαν να θέλουν να μας βάλουν μέσα στην ... να καταλάβουμε ότι έρχεται ο αντίχριστος. Είναι προετοιμασίες.
- Βέβαια ο κίνδυνος είναι ότι επειδή θα έχουμε την ταυτότητα, όταν έρθει και η ώρα της βούλας, του σφραγίσματος, θα σου λένε σφραγίσου, γιατί θα τα χάσεις όλα. Τότε;
-  Η ταυτότητα είναι η ζωή που δεν θα μπορούμε ν' αγοράσουμε. Εγώ δεν θα δεχτώ τα φαγιά σου. Δεν θα δεχτώ να με «βουλώσετε» για να φάω. Δεν θα δεχτούμε τη σφραγίδα. Η ταυτότητα είναι για ν' αγοράσεις την τροφή. Ώσπου νάχουμε, να τρώμε. Ύστερα, αφού ο Θεός παραχωρεί τέτοια πράγματα, να φωτίζει τον καθένα...
- Πάντως, το κακό δεν πρέπει να είναι μακρυά Γέροντα. Εσύ τι λες;
- Δεν είναι μακρυά το κακό. Έρχεται, έρχεται ο αντίχριστος, αλλά θαρθεί κι η χάρις του Θεού να μας φωτίσει. Δεν θαρθεί ο Θεολόγος να κηρύξει πρώτα τα τρία χρόνια; Για να στηρίξει τον λαό του; Αυτά είναι φόβητρα και τα κάνουσι τώρα. Άμα δεν δεχτείς εσύ ο ίδιος να σε «βουλώσουνε», δεν έχει την άδεια να πιάσει πάνω σου. (Ξέσπασε σε λυγμούς). Αλοίμονο σε μένα τον αμαρτωλό. Τι να κάνουμε; Δόξα τω Θεώ. Έφυγε κανένας απ' αυτό τον κόσμο δίχως μαρτύριο και θέλουμε και μεις να ελευθερωθούμε έτσι εύκολα; Πρέπει να αντισταθούμε.
- Γέροντα, πως θ' αποκτήσουμε την κατάνυξη που θέλει ο Θεός;
- Δόξα σοι ο Θεός! (ξεσπάει σε λυγμούς).
- Την κατάνυξη πώς θα την αποκτήσουμε;
- Με τον φόβο του Θεού. Πώς θα παρασταθούμε; (ξεσπάει σε λυγμοπύς). Δόξα σοι ο Θεός. Όταν αισθανόμαστε τις αμαρτίες μας, τότε θαρθεί ο φόβος κι η κατάνυξη. Άμα δεν είσαι αμαρτωλός πώς θα κλάψεις;
- Γέροντα, διάβασα σ' ένα βιβλίο για τον Άγιο Σάββα ότι, πριν φάει, έσπαγε πέτρες για να κουραστεί.
- Από πίσω από το κελλί του είχε ένα μύλο σαν την καρέκλα και όταν δεν είχε ζωγραφική, όλη την ημέρα έκανε εικόνες, και το μεσημέρι κτυπούσε ένα βαρύ πάνω στην πέτρα. Ότι δηλαδή εργάζεται για να φάει. Και το φαΐ του ήταν δεντρολίβανος κι ένα παξιμάδι. Εκείνος ήταν καλόγερος. Άνθρωπος που δεν έφαγε φρούτο ποτέ του. Του πηγαίναμε να φάει κανένα σύκο, που είχε ανάγκη και μας έλεγε : «Πάρτε τα και πηγαίνετέ τα στα παιδάκια να τα φάνε». Ούτε σταφύλι ούτε τίποτε.
- Πώς είναι ο παράδεισος Γέροντα;
- Όταν πάει κανείς και τον δει θα μας πει.
- Δεν είδατε καμιά οπτασία; Κάτι τέτοιο;
Εεεε... είμαι μακρυά εγώ. (ξεσπάει σε λυγμούς).
- Πώς θα ξεφεύγουμε των δαιμόνων τις πλεκτάνες;
- Είμαι τόσο σκοτιμσένος που δεν αισθάνομαι που βρίσκομαι. Η εργασία μου εμένα ήταν η δουλειά. Ο Γέροντας μου έλεγε : «Θα βγάζεις έξω πέντε κοφίνια χαλίκια και φτάνουν όλες οι μετάνοιες». Το Κουβάρι πώς έγινε; Ήμουνα στη δουλειά, στο ψάρεμα, να τους φέρω κανένα ψάρι. Ποιος έζηε μέχρι τώρα σαν εμένα; Μου έδωσε τόσα χρόνια, τόση ζωή... Τι περιμένω πια τώρα, ζω εις βάρος του κόσμου (ξεσπάει σε λυγμούς).
- Πόσων χρονών είστε;
- Είμαι το 1903 γεννηθείς. Από το Κουβάρι έφευγα και πήγαινα στν Θεολόγο πάνω, κτυπούσα την πόρτα και δεν ήταν ακόμη να σηκωθούν.
- Ο Άγιος Σάββας ήταν αυστηρός;
- Ναι, στην εξομολόγησή του. Οι κανόνες που έβαζε ήταν νηστεία και προσευχή.
- Πότε πήγατε στην Πάτμο;
- Το 1940. Το 1930 γνώρισα τον άγιο Σάββα και μ' ευλόγησε.
- Γέροντα, ο κίνδυνος με τους Ρωμαιοκαθολικούς είναι ορατός. Τι θα γίνει;
- Δεν μπορούν έτσι εύκολα νάρχονται. Οι παπάδες τους δεν επιτρέπεται να μπαίνουν μέσα στις εκκλησίες μας. Άμα λειτουργήσει δικός μας παπάς μαζί τους, θεωρείται καθηρημένος. Δεν γίνονται τέτοια πράματα. Δεν γίενται ένας Φράγκος να λειτουργήσει μέσα στην εκκλησία μας. Πώς είναι δυνατόν;
- Γέροντα, κάποιοι προσπαθούν να μας ενώσουν με τους Μονοφυσίτες, οι οποίοι δεν παραδέχονται όλες τις Οικουμενικές Συνόδους. Υπάρχουν τα γνωστά αναθέματα με τον Διόσκουρο και τον Ευτυχή και άλλα.
- Είναι του αντιχρίστου προοίμια, αυτό είναι. Σ' ένα μέρος είδα ότι από δέκα κράτη θα φύγουνε εκατό άνθρωποι και θα πάνε στα Ιεροσόλυμα και θα πούνε εκεί στο Ισραήλ. «Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο Μωυσής μιλούσε με τον Θεό, σε σας ανήκει η θρησκεία». Και κει θα γίνει το μόνιασμα αυτό του ανιτχρίστου. Από τώρα κι ύστερα ό,τι θέλουν ας κάμουν. Αφού είναι γραμμένα να γίνουν, δεν τα ξεφεύγουμε (ξεσπάει σε λυγμούς). Ν' αποθάνουμε, ας αποθάνουμε.... Θέλουν με το μαχαίρι, θέλουν με την πείνα... Ο αντίχριστος είναι ένα τέλος του κόσμου.
- Γέροντα, εσύ που ζεις τόσο καιρό εδώ πάνω μόνος σου, τι είδους πόλεμο δέχεσαι από τον πειρασμό;
- Δίχως πόλεμο περάσαμε από 'δω; (ξεσπάει σε λυγμούς). Πάψε, πάψε... Εδώ ήταν ο μεγάλος πόλεμος (κλαίει συνέχεια). Άμ έρθει ο Αμφιλόχιος (Τσούκος) να μου τον στείλετε να εξομολογηθώ (μ' έντονους λυγμούς).
Εγώ εδώ πέρα τρέφομαι εις βάρος του κόσμου, δεν έχω καμιά αποστολή. Από πού θα ελπίζω εγώ ότι θα βρω έλεος; Έκανα κανένα καλό; Κοντά είναι οι μέρες μου....
(Βιβλίο : "Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΑΚΡΥΩΝ - ΣΑΒΒΑ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ (1903-1992)", Του Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, (Σελ. 107-110) / Εκδόσεις "ΤΗΝΟΣ")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράφετε μόνο με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια που δεν δεν είναι σοβαρά θα διαγράφονται.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.