8/3/18

«Βλέπω τι μας περιμένει, γι’αυτό πονάω» (Άγιος Παΐσιος)


Μάιος 1987
Περνούν τα χρόνια και τί δύσκολα χρόνια! Δεν τελειώνουν τα θέματα. Βράζει το καζάνι. Αν δεν είναι λίγο δυναμωμένος κανείς, πώς θα μπορέση να αντιμετωπίση μια δύσκολή κατάσταση;

Ο Θεός δεν έκανε ανεπρόκοπους ανθρώπους. Πρέπει να καλλιεργήσουμε το φιλότιμο. Αλήθεια, Θεός φυλάξοι, αν γίνη ένα τράνταγμα, πόσοι θα σταθούν όρθιοι; Πριν από τον πόλεμο του '40 , στην Κόνιτσα, εκεί που είχα το μαραγκούδικο ήταν η αγορά και έφερναν οι χωρικοί καλαμπόκι, σιτάρι κ.λπ.


Μερικοί πλούσιοι -τί πλούσιοι, αυτοί δηλαδή που έπαιρναν κάποιους τόκους από τις Τράπεζες-, όταν πήγαιναν οι καημένοι οι χωρικοί το καλαμπόκι στην αγορά, για να το πουλήσουν, αυτοί το κλωτσούσαν με το πόδι και ρωτούσαν πόσο έχει. Όταν ήρθε ο πόλεμος και αναγκάσθηκαν να τα πουλήσουν όλα, «καλημέρα» έλεγε ο ένας, «έχεις καλαμπόκι;» ρωτούσε ο άλλος.

Γι' αυτό τώρα να ευχαριστήτε τον Θεό για όλα. Κοιτάξτε να ανδρωθήτε. Σφιχτήτε λιγάκι. Βλέπω τί μας περιμένει, γι' αυτό πονάω. Μην αφήνετε τον εαυτό σας χαλαρό. Ξέρετε τί τραβάνε αλλού οι Χριστιανοί; Στην Ρωσία μέσα στα κάτεργα. Τί δυσκολίες! Πού πνευματικά βιβλία! Αφήστε την Αλβανία. Δυστυχία! Δεν έχουν να φάνε. Ούτε Εκκλησίες άφησαν ούτε μοναστήρια.


Τα ονόματά τους τα άλλαξαν και αυτά, γιατί δεν ήθελαν να ακούγωνται χριστιανικά ονόματα. Και στην Αμερική ακόμη, οι Ορθόδοξοι είναι λίγοι, σκορπισμένοι σε διάφορα μέρη, και ξέρετε τί τραβάνε; Να μην υπάρχη ορθόδοξη κοινότητα, να πηγαίνουν με το τραίνο ώρες μακριά, για να εκκλησιασθούν, να έρχωνται στο Άγιον Όρος να συμβουλευθούν για ένα θέμα! Είναι μεγάλη αχαριστία αυτό το χαλαρό πνεύμα που υπάρχει στην Ελλάδα.

Πόσους Αγίους θα παρουσιάση ο Θεός στα κράτη που υπήρχε κομμουνισμός! Μάρτυρες! Εκείνοι είχαν αποφασίσει τον θάνατο. Είχαν μεγάλες θέσεις και δεν συμφωνούσαν με τους νόμους, όταν ήταν αντίθετοι με τον νόμο του Θεού. «Δεν συμφωνώ σκοτώστε με, κλείστε με φυλακή», έλεγαν, για να μην παρασυρθούν και οι άλλοι. Εδώ πολλοί, χωρίς να ζορίζωνται, δείχνουν τέτοια αδιαφορία! Λίγο αν περνούσαν μια δυσκολία, έναν πόλεμο ή δύσκολα χρόνια, θα ήταν διαφορετικά.

Γιατί τώρα είναι σαν να μην συμβαίνη τίποτε. Είναι -πώς να το πη κανείς;- σαν ένας να έρχεται από την Αυστραλία με το αεροπλάνο την άνοιξη στην Ελλάδα και να φεύγη από 'δω το φθινόπωρο για την Αυστραλία, οπότε φθάνει εκεί πάλι άνοιξη. Από άνοιξη σε άνοιξη, και χειμώνα δεν βλέπει δεν ξέρει ούτε τί γίνεται τον χειμώνα ούτε από κακοκαιρίες ούτε τίποτε.

- Γέροντα, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο αδιάφορο;

- Να του βάλουμε την καλή ανησυχία, να τον προβληματίσουμε, για να θελήση ο ίδιος να βοηθηθή. Με το ζόρι δεν γίνεται. Πρέπει να διψάη ο άλλος, για να του δώσης να πιή νερό. Δώσε σε έναν που δεν έχει όρεξη, να φάη με το ζόρι θα το κάνη εμετό. Όταν ο άλλος δεν θέλη, δεν μπορώ να του στερήσω την ελευθερία, το αυτεξούσιο.

(Από το βιβλίο ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Β΄: «Πνευματική αφύπνιση», ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ» ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)

10 σχόλια:

 1. Με το καλό στη νέα μας γειτονιά! ξεκίνησα και εγώ από σήμερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ! ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!

  Ο ΘΕΟΣ ΜΑΖΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος8/3/18, 11:48 μ.μ.

  «τοιμάσατε την οδόν Κυρίου, ευθείας ποιείτε τας τρίβους αυτού»
  Προφήτης Ησαϊας
  Καλόν Αγώνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος9/3/18, 12:29 π.μ.

  Η πολύχρονη υπομονή, φερνει άμετρη τη χάρη του Θεού.
  Άγιος Ισαάκ ο Σύρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος9/3/18, 1:40 π.μ.

  https://www.youtube.com/watch?v=RlF4A5eZ4Bc

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος9/3/18, 1:43 π.μ.

  Νέο ποίημα τῆς γνωστῆς Γερόντισσας τῆς Ἀττικῆς γιὰ ὅλα αὐτὰ ποὺ τεκταίνονται στὴν Ἑλλάδα (27-1-2018)

  http://www.immorfou.org.cy/component/content/article/16-news/1606-gerontissa28118.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος9/3/18, 1:44 π.μ.

  Καλή αρχή και καλή δύναμη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος9/3/18, 1:46 π.μ.

  Ο εμπνευστής των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία καλεί τον ελληνικό λαό σε γενική απεργία

  https://simeiakairwn.wordpress.com/2018/03/06/%ce%bf-%ce%b5%ce%bc%cf%80%ce%bd%ce%b5%cf%85%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%af%cf%89%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ανώνυμος9/3/18, 10:49 π.μ.

  Ευχαριστώ που βρήκατε τρόπο να συνεχίσετε. Η Αγία Τριάς να σας σκέπει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ανώνυμος10/3/18, 9:15 μ.μ.

  ΠΛΕΟΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ..πρεπει να οπλιστουμε με θαρρος γιατι αλλιως δεν θα αντεξουμε δυστηχως..7 ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,,7 ΠΛΗΓΕΣ..ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΩΜΑΛΙΑ,,ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ,,ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ,,ΣΕΙΣΜΟΣ,,ΠΟΛΕΜΟΣ ..ΠΕΙΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ,,ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ..Η ΑΜΑΡΤΙΑ ΕΠΕΡΙΣΕΥΣΕ ΔΥΣΤΗΧΩΣ..ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΕΧΟΥΜΕ 250-300 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΩΣΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ..Μ Ο Ν Ο Ν..

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράφετε μόνο με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια που δεν δεν είναι σοβαρά θα διαγράφονται.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.