12/3/18

Σύντομο οδοιπορικό στο Άγιον Όρος : Στον γέροντα Γαβριήλ (Μέρος 3ο)

Syntomo-odoiporiko-sto-Agion-Oros-Ston-geronta-Gabrihl-merow-3
Σύντομο οδοιπορικό στο Άγιον Όρος : Στον γέροντα Γαβριήλ (Μέρος 3ο)

Έφυγα, παρ' όλη την κούραση, πετώντας για τον γέροντα Γαβριήλ. Έφτασα στο κελλί όπου η πόρτα ήταν ανοιχτή κι από όπου έβγαιναν 3-4 αδελφοί προσκυνητές. Μπήκα στο μέσα χώρο όπου δέχεται κόσμο ο γέροντας τον χειμώνα αλλά δεν ήταν εκεί. Κατευθυνόμενος προς τον εσωτερικό ναό, πήρε το μάτι μου τον γέροντα καθισμένο πρόχειρα στο γραφείο του δωματίου του, να γράφει κάτι, προφανώς απάντηση σε κάποιο γράμμα που έλαβε και έπρεπε να απαντήσει και θαύμασα πως με τον τόσο κόσμο που δέχεται καταφέρνει να απαντάει και στα γράμματα που λαμβάνει! Είναι πραγματικά απίστευτο! Μπήκα προσκύνησα στην Εκκλησία όπου υπάρχει και η εικόνα - για την πραγματικότητα φωτοτυπία εικόνας! - από όπου αναδύεται συνεχώς μύρο (!!!) στην οποία ο γέροντας βάζει κομμάτια από βαμβάκι και τα μοιράζει ευλογία στους προσκυνητές.

Βγήκα έξω όπου περίμενα με τους υπόλοιπους τον γέροντα. Περίμενα και κοιτούσα τον έξω χώρο του κελλιού όπου είδα δύο περιοχές να αποψιλώνονται και να διαμορφώνονται - υποθέτω για μπαξέ...

Βγήκε κι ο γέροντας να μας καλωσορίσει. Ξάπλωσε στο παγκάκι απέναντί μας κι άρχισε να μας μιλάει. «Όλοι είμαστε αμαρτωλοί - μην στενοχωριέστε. Το θέμα είναι να μετανοούμε. Ουδείς αναμάρτητος! Όμως εμείς δεν δίνουμε προτεραιότητα στην μετάνοια αλλά σε οτιδήποτε άλλο! Χρόνο για να δούμε ποδόσφαιρο έχουμε» είπε και μας κοιτούσε έναν προς έναν εντοπίζοντας το γούστο του καθενός... «για να πάμε εδκρομές έχουμε» και κοίταξε τον επόμενο ώσπου έφτασε σε μένα... «για να πάμε για ψάρεμα έχουμε» (1ο σοκ!) είπε και συνέχισε...

Στη συνέχεια ανέφερε δύο ιστορίες που έδωσαν απόλυτη απάντηση σε δύο προσωπικά μου προβλήματα με απίστευτη ακρίβεια και συνέχισε... (2ο-3ο σοκ!).

«Έκανες μια αμαρτία - πάνε πες την στον πνευματικό! Άλλος, λέει, "θα τα πω στην εικόνα"» είπε και κοίταξε κάποιον αδερφό περισσότερο έντονα... «Αυτός που υποστηρίζει κάτι τέτοιο είναι σαν να είναι άρρωστος και να απευθείνεται στην φωτογραφία του γιατρού του για να τον κάνει καλά! Μπορεί να γίνει έτσι καλά;»

«Άλλος πάλι λέει "δεν είναι καλός ο πνευματικός της περιοχής μου" - δικαιολογίες! Κι οι πνευματικοί είναι αδύναμοι άνθρωποι, δεν μπορεί όλοι να είναι καλοί αλλά το θέμα είναι εσύ να τα πεις! Το Μυστήριο συντελείται οποιοσδήποτε και να είναι ο πνευματικός! Ένα ευωδιαστό τριαντάφυλλο είτε το πάρουμε από ένα αγνό παιδί, είτε από το χέρι ενός εγκληματία πάλι θα ευωδιάζει!» ανέφερε.

Κάποιος τον ρώτησε «πώς βλέπεις γέροντα τα πράγματα με την κρίση;» κι απάντησε «πώς να τα δω; Νά, τώρα εκεί η Κύπρος πάει να βγάλει το αέριο... Δεν είναι τα πράγματα καλά... τι να πούμε... Θα δείξει... Να διαβάσετε τις προφητείες του Αγίου Λαυρεντίου... Εκεί τα λέει... Τα γράφει κι ο Άγιος Ιππόλυτος Ρώμης... Θα θελήσουν τώρα οι εβραίοι να στέψουν κάποιον για αντίχριστο στα Ιεροσόλυμα παρουσία του Ρώσου Πατριάρχη. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη αλλά να μην πάει κανείς!

Το σφράγισμα άρχισε σε μερικές χώρες... Σε Αμερική, Αγγλία σφραγίζουν... Μέχρι και στα ...Τρίκαλα, ο δήμαρχος θέλει να τους βάλει τσιπάκι για να τους ελέγχει!

Διαβάστε τι λένε οι προφητείες! θα περάσουμε δυσκολίες... Τα είπε ο γέροντας Ιωσήφ...» και τείνοντας το χέρι του προς εμένα είπε «διαβάστε τα είναι γραμμένα μέσα στο ίντερνετ...»... (4ο σοκ!).

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στους πολεμιστές του 1821 και την αυταπάρνηση που είχαν για να ελευθερωθεί η Πατρίδα και αυτό που ήθελε να πει ήταν ότι τέτοιοι έλληνες δεν υπάρχουν σήμερα απαντώντας ίσως σε δικές μου αναφορές ότι ο αγώνας που κάνουν κάποιοι έλληνες σήμερα μέσα από κάποια μαχητικά blogs είναι ισάξιοι...

Στο τέλος, μας είπε τρία ανέκδοτα για να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα όπως συνηθίζουν οι αγιορείτες, το χιούμορ των οποίων είναι μοναδικό.

Λίγο πριν τον χαιρετίσουμε οι περισσόροι θελήσαν να βγουν από μία αναμνηστική φωτογραφία για ευλογία. Ο γέροντας όση ώρα έβγαινε φωτογραφίες με τον καθένα έλεγε «ευλογημένοι να είστε!» και αναλόγως τον άνθρωπο που προσερχόταν ...συμπλήρωνε και μια συμβουλή, φαινομενικά απευθυνόμενος σε όλους αλλά αυτή απευθυνόταν ειδικά στον καθένα... «Ευλογημένοι να είστε!» ερχόταν ο ένας «...και να μην γκρινιάζετε!» συμπλήρωνε... «Ευλογημένοι να είστε!» ερχόταν ο άλλος «...και να μην βρίζετε!»... ώσπου έδωσε στον καθένα μια τελευταία συμβουλή μετά φωτογραφήσεως...

Του φίλησα το χέρι, πέρνοντας την ευχή του και έφυγα για την Παναγούδα, το τελευταίο κελλί του γέροντα Παΐσιου όπου προσερχόμενοι σε αυτό πολλές χιλιάδες ανθρώπων βρήκαν παρηγοριά και λύσεις στα αδιέξοδά τους. Ένα ευλογημένο μέρος το οποίο επισκέπτομαι όσες φορές έρχομαι στο Άγιον Όρος.

Έφτασα μαζί με άλλους έξω από την εξώπορτα. Ήπια νερό, έφαγα λουκούμι και χτύπησα το σήμαντρο. Μετά από λίγο ο πατήρ Αρσένιος εμφανίστηκε. Μπήκαμε μέσα στο κελλί προσκυνήσαμε τις εικόνες, βγήκαμε κάποιες φωτογραφίες. Η συγκίνηση χτύπησε κόκκινο... Δεν μου πήγαινε καρδιά να φύγω... Με μισή καρδιά πήρα τον δρόμο της επιστροφής ώσπου έφτασα και πάλι στο κελλί του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου κάτω από το Κουτλουμούσι όπου οι ετοιμασίες για την πανήγυρι συνεχίζονταν. Μπήκα μέσα ήπια νερό και καφέ και πιάσαμε κουβέντα με τους παρευρισκόμενους επισκέπτες οι οποίοι βοηθούσαν για τα φαγητά της Πανηγύρεως. Με τους μισούς είχαμε κοινούς γνωστούς και συζητώντας για το διαδίκτυο, σοκαρίστηκα στην αντίδραση όταν ανέφερα το όνομα από ένα παλιό blog που είχα - «σοβαρά; εσύ το είχες!» μου είπαν κάποιοι ξαφνιασμένοι, άραγε με θαυμασμό ή από απαγοήτευση για την γνωριμία, δεν κατάλαβα...

Σύντομο οδοιπορικό στο Άγιον Όρος : σε σπουδαίο γέροντα ασκητή (Μέρος 4ο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράφετε μόνο με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια που δεν δεν είναι σοβαρά θα διαγράφονται.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.